RODO

Obowiązek informacyjny na podstawie artykułu 13 RODO

Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest RENO MAX s.c. Jacek Kiliński, Katarzyna Kilińska w Szeligach przy ul. Bukowej 14 oraz administrator strony internetowej dostępnej pod adresem www.renomax.waw.pl

Jak się z nami skontaktować, żeby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych osobowych?

Napisz do wyznaczonego przez nas inspektora danych osobowych. Oto jego dane kontaktowe:

adres e-mail: serwis@renomax.waw.pl,

lub na adres pocztowy:  Reno Max s.c. ul. Bukowa 14, 05-850 Szeligi.

Skąd mamy Twoje dane?

Otrzymaliśmy je od Ciebie podczas pierwszej lub kolejnej wizyty w serwisie samochodowym, podczas wystawiania faktur, w trakcie kontaktu telefonicznego bądź e-mail,

Jaki jest cel i podstawa prawna przetwarzania Twoich danych osobowych przez Reno Max s.c.?

Przetwarzamy Twoje dane osobowe, ponieważ jest to niezbędne do wykonania umowy zawartej z Tobą, w tym do:

  • umożliwienia świadczenia usługi serwisu i naprawy samochodu,  
  • obsługi reklamacji 
  • obsługi zgłoszeń, które do nas kierujesz (np. przez formularz kontaktowy);
  • kontaktowania się z Tobą, w tym w celach związanych ze świadczeniem usług.

Dodatkowo, przepisy prawa wymagają od nas przetwarzania Twoich danych dla celów podatkowych i rachunkowych.

Przetwarzamy też Twoje dane osobowe w celach wskazanych poniżej, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Reno Max s.c. Jacek Kiliński, Katarzyna Kilińska, którym jest:

  • monitorowanie Twojej aktywności oraz wszystkich innych użytkowników, obejmującej np. wyszukiwanie słów kluczowych, oraz zarządzanie Twoją aktywnością na witrynie internetowej www.renomax.waw.pl;
  • dopasowanie reklam zgodnie z uprzednio przeglądanymi przez Ciebie treściami, dostosowywania kategorii ofert lub poszczególnych ofert w ustawieniach www.renomax.waw.pl;
  • prowadzenie wobec Ciebie działań marketingowych w tym prowadzenia marketingu bezpośredniego własnych usług Reno Max s.c. ;
  • kontaktowanie się z Tobą, w tym w celach związanych z dozwolonymi działaniami marketingowymi, poprzez dostępne kanały komunikacji, w szczególności i za Twoją zgodą – przez e-mail oraz telefon w tym sms;
  • zapewnienie bezpieczeństwa usług, które świadczymy Ci drogą elektroniczną, 
  • monitorowanie Twojej aktywności oraz wszystkich innych użytkowników np. wyszukiwania słów kluczowych, zamieszczania ofert, przeprowadzenia badań i analiz www.renomax.waw.pl między innymi pod kątem funkcjonalności witryny internetowej, oszacowania głównych zainteresowań i potrzeb odwiedzających;
  • prowadzenie badań i analiz witryny www.renomax.waw.pl, między innymi pod kątem funkcjonalności tej witryny, poprawy działania usług czy oszacowania głównych zainteresowań i potrzeb odwiedzających;
  • obsługa Twoich próśb przekazywanych w szczególności działowi obsługi Klienta oraz przez formularz kontaktowy w sytuacji, gdy nie są one związane wprost z wykonaniem umowy;
  • organizacja programów lojalnościowych, konkursów oraz akcji promocyjnych, w których możesz wziąć udział;
  • windykacja należności; prowadzenie postępowań sądowych, arbitrażowych i mediacyjnych;
  • prowadzenie analiz statystycznych;
  • przechowywanie danych dla celów archiwizacyjnych, oraz zapewnienie rozliczalności (wykazania spełnienia przez nas obowiązków wynikających z przepisów prawa).

Jeśli się na to zgodzisz, przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu:

  • zapisywania danych w plikach cookies, gromadzenia danych ze stron www i aplikacji mobilnych;
  • organizacji konkursów oraz akcji promocyjnych, w których możesz wziąć udział;

Zgodę na przetwarzanie danych osobowych, możesz wycofać w dowolnym momencie w ten sam sposób jak ją wyraziłeś. Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe dopóki nie wycofasz zgody.

Czy musisz podać nam swoje dane osobowe?

Wymagamy podania przez Ciebie następujących danych osobowych, aby móc zawrzeć i wykonać umowę zawartą z Tobą, a tym samym świadczyć Ci usługę:

  • numer telefonu kontaktowego , dane pojazdu w tym VIN, numer rejestracyjny pojazdu lub
  • telefon oraz informacje o firmie i jej adresie oraz NIP (w przypadku firm) , numer rejestracyjny pojazdu.

Jeżeli wymagają tego przepisy prawa, możemy wymagać od Ciebie podania innych danych niezbędnych np. ze względów rachunkowych lub podatkowych. Poza tymi przypadkami podanie Twoich danych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec Reno Max s.c.  w zakresie przetwarzanych danych?

Gwarantujemy spełnienie wszystkich Twoich praw wynikających z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. prawo dostępu, sprostowania oraz usunięcia Twoich danych, ograniczenia ich przetwarzania, prawo do ich przenoszenia, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także prawo do wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Z uprawnień tych możesz skorzystać, gdy:

  • w odniesieniu do żądania sprostowania danych: zauważysz, że Twoje dane są nieprawidłowe lub niekompletne;
  • w odniesieniu do żądania usunięcia danych: Twoje dane nie będą już niezbędne do celów, dla których zostały zebrane przez Reno Max s.c.; cofniesz swoją zgodę na przetwarzanie danych; zgłosisz sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych; Twoje dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem; dane powinny być usunięte w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisu prawa; 
  • w odniesieniu do żądania ograniczenia przetwarzania danych: zauważysz, że Twoje dane są nieprawidłowe – możesz żądać ograniczenia przetwarzania Twoich danych na okres pozwalający nam sprawdzić prawidłowość tych danych; Twoje dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem, ale nie będziesz chciał/a, aby zostały usunięte; Twoje dane nie będą nam już potrzebne, ale mogą być potrzebne Tobie do obrony lub dochodzenia roszczeń; lub wniesiesz sprzeciw wobec przetwarzania danych – do czasu ustalenia, czy prawnie uzasadnione podstawy po naszej stronie są nadrzędne wobec podstawy sprzeciwu;
  • w odniesieniu do żądania przeniesienia danych: przetwarzanie Twoich danych odbywa się na podstawie Twojej zgody lub umowy zawartej z Tobą oraz, gdy przetwarzanie to odbywa się w sposób automatyczny.

Masz prawo wnieść skargę w związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych do organu nadzorczego, którym jest Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (adres: Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa).

W jakich sytuacjach możesz się sprzeciwić wobec przetwarzania Twoich danych?

Masz prawo wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, gdy:

  • przetwarzanie Twoich danych osobowych odbywa się na podstawie prawnie uzasadnionego interesu lub dla celów statystycznych, a sprzeciw jest uzasadniony przez szczególną sytuację, w której się znalazłeś/aś,
  • Twoje dane osobowe przetwarzane są na potrzeby marketingu bezpośredniego, w tym są profilowane dla tego celu.

Pamiętaj, że z prawa sprzeciwu możesz skorzystać od 25 maja 2018 roku.

Komu udostępniamy Twoje dane osobowe?

Twoje dane osobowe udostępniamy stronom transakcji, które zawierasz w serwisie Reno Max s.c. oraz podmiotom wspierającym nas w świadczeniu usług drogą elektroniczną, czyli takim, które zapewniają usługi płatnicze, wykonują usługi konsultingowe lub audytowe, wspomagają obsługę Klienta, wspierają promocję ofert, współpracują w ramach kampanii marketingowych. Możemy przekazać Twoje dane osobowe organom publicznym walczącym z oszustwami i nadużyciami.

Ze względu na konieczność zapobiegania wykonywania pewnych funkcji na witrynie internetowej www.renomax.waw.pl robotom internetowym,

  • możemy stosować mechanizm Google reCAPTCHA do sporadycznego badania, czy zachowania użytkowników naszej platformy handlowej nie noszą znamion zachowań robotów. W takiej sytuacji możemy ujawnić Google LLC Twój adres IP.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych.
  • Korzystamy z narzędzi marketingowych, takich jak Facebook Pixel, by kierować do Ciebie reklamy. Wiążę się to z wykorzystywaniem plików cookies firmy Facebook. W ramach ustawień plików cookies możesz zadecydować, czy wyrażasz zgodę na korzystanie przez nas w Twoim przypadku z Pixela Facebooka. 
  • Korzystamy z narzędzi remarketingowych Google AdWords. Wiąże się to z wykorzystywaniem plików cookies firmy Google LLC dotyczących usługi Google AdWords. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy będziemy mogli w Twoim przypadku korzystać z Google AdWords.
  • Osadzamy na stronie nagrania wideo z serwisu YouTube. Gdy odtwarzasz takie nagrania, wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi YouTube. 
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Instagram, YouTube, Google+.
  • Wykorzystujemy pliki cookies własne w celu prawidłowego działania strony.

 

Jak długo przechowujemy Twoje dane osobowe?

Przechowujemy Twoje dane osobowe przez czas obowiązywania umowy zawartej z Tobą, a także po jej zakończeniu w celach:

  • dochodzenia roszczeń w związku z wykonywaniem umowy,
  • wykonania obowiązków wynikających z przepisów prawa, w tym w szczególności podatkowych i rachunkowych,
  • zapobiegania nadużyciom i oszustwom,
  • statystycznych i archiwizacyjnych,
  • maksymalnie przez okres 10 lat od dnia zakończenia wykonania umowy.

Przechowujemy Twoje dane osobowe dla celów marketingowych przez okres obowiązywania umowy lub do momentu wniesienia przez Ciebie sprzeciwu wobec takiego przetwarzania, w zależności od tego, które z tych zdarzeń wystąpi wcześniej.

W przypadku organizacji programów lojalnościowych, konkursów oraz akcji promocyjnych, w których możesz wziąć udział – będziemy przetwarzać Twoje dane przez czas ich trwania i okres rozliczenia wręczania nagród. W celu rozliczalności tj. udowodnienia przestrzegania przepisów dotyczących przetwarzania danych osobowych będziemy przechowywać dane przez okres, w którym Reno Max s.c. Jacek Kiliński, Katarzyna Kilińska zobowiązana jest do zachowania danych lub dokumentów je zawierających dla udokumentowania spełnienia wymagań prawnych i umożliwienia kontroli ich spełnienia przez organy publiczne.

Czy przekazujemy Twoje dane do państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego?

Twoje dane osobowe będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy do Google LLC w oparciu o odpowiednie zabezpieczenia prawne, którymi są standardowe klauzule umowne ochrony danych osobowych, zatwierdzone przez Komisję Europejską.

Czy przetwarzamy Twoje dane osobowe automatycznie (w tym poprzez profilowanie) w sposób wpływający na Twoje prawa?

Twoje dane osobowe będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany (w tym w formie profilowania), jednakże nie będzie to wywoływać wobec Ciebie żadnych skutków prawnych lub w podobny sposób istotnie wpływać na Twoją sytuację.

Profilowanie danych osobowych przez Reno Max s.c. Jacek Kiliński, Katarzyna Kilińska polega na przetwarzaniu Twoich danych (również w sposób zautomatyzowany), poprzez wykorzystywanie ich do oceny niektórych informacji o Tobie, w szczególności do analizy lub prognozy osobistych preferencji oraz zainteresowań.

Opublikowano w Blog

Polityka prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Korzystając w każdej formie ze strony internetowej znajdującej się pod adresem elektronicznym www.renomax.waw.pl akceptujesz zasady zawarte w Polityce Prywatności.

Brak akceptacji Polityki Prywatności jest równoznaczny z brakiem możliwości korzystania, w tym przeglądania stron Serwisu. Jak ustawić lub wyłączyć mechanizm ciasteczek przejdź na stronę KLIK

  1. Podstawa prawna

 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej również RODO). W celu kontaktu z administratorem wyślij maila na adres serwis@renomax.waw.pl

Administrator danych osobowych

Wyłącznym Administratorem Danych Osobowych Użytkowników jest RENO MAX s.c. Jacek Kiliński, Katarzyna Kilińska z siedzibą w Szeligach, 05-850 gmina Ożarów Mazowiecki przy ul. Bukowej 14

  1. Dane osobowe

W czasie korzystania z Serwisu użytkownik może być poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych, poprzez wypełnienie formularza, stosownie do charakteru usługi, która jest przedmiotem zapytania. Wymagane są jedynie te dane, które są niezbędne do odpowiedzi na zapytanie. Niepodanie wymaganych danych zablokuje czynność, której dane dotyczą.

  1. Newsletter

Administrator może przesyłać Użytkownikom, w tym na podane przez nich adresy e-mail, informacje handlowe na temat produktów i usług Administratora oraz innych produktów i usług, pod warunkiem, że Użytkownik wyraził uprzednio zgodę na ich otrzymywanie. Użytkownik może w każdej chwili odwołać zgodę. Odwołanie zgody może zostać złożone na  adres Administratora lub  korzystając z opcji „wypisz się” po otrzymaniu wiadomości.

  1. Zabezpieczenie oraz ochrona danych osobowych

Administrator oświadcza, że przetwarza dane osobowe zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej również RODO).  Stosowane środki techniczne i organizacyjne zapewniają ochronę przetwarzania danych w odpowiedni sposób do zagrożeń oraz kategorii objętych ochroną. Dane te są zabezpieczone przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, utratą lub uszkodzeniem.

  1. Dostęp do danych osobowych

Użytkownik w każdym czasie ma prawo dostępu do treści Danych Osobowych ich poprawiania oraz prawo do cofnięcia zgody poprzez złożenie w formie pisemnej oświadczenia na adres Administratora Danych Osobowych lub na adres: serwis@renomax.waw.pl

Administrator może odmówić usunięcia Danych Osobowych, jeżeli Użytkownik naruszył obowiązujące przepisy prawa, a zachowanie Danych Osobowych jest niezbędne do ustalenia odpowiedzialności Użytkownika.

  1. Cookies

Piliki „cookies” to niewielkie pliki danych, które mogą być używane przez Administratora w celu ulepszenia zawartości i funkcji Serwisu, w celach statystycznych lub reklamowych. Pliki te nie służą do gromadzenia danych osobowych. Użytkownik może nie wyrazić na nie zgody i zapobiec ich instalowaniu na swoim komputerze poprzez zmianę ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Brak zgody na instalowanie plików „cookies” umożliwia dalsze korzystanie z Serwisu, może się jednak wiązać z ograniczeniem jego funkcjonalności. 

  1. Wyłączenie odpowiedzialności

W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych. Za nielegalną, błędną lub niepełną zawartość tych stron, jak również za szkody związane z wykorzystaniem lub niewykorzystaniem informacji zawartych na innych stronach Administrator nie odpowiada.

Pytania i zastrzeżenia dotyczące niniejszej Polityki prywatności mogą być przez Państwa zadane pod adresem:

  1. Zmiany w Polityce Prywatności

RENO MAX s.c. Jacek Kiliński, Katarzyna Kilińska zastrzega sobie prawo do zmian w Polityce Prywatności. 

 

Opublikowano w Blog

Wymiana panewek w silniku

Czy warto inwestować w zabezpieczenie silnika?

Silnik 1,5 dCi oraz 1,9 dCi powszechnie dostępny w modelach Renault to dobra jednostka, ale należy bacznie zwrócić uwagę na zużycie panewek silnika. Po przebiegu 120 – 140 tys. km w silniku może dojść do obrócenia się panewki bądź zatarcia się wału na panewce. Zalecamy profilaktycznie wymienić panewki gdy auto osiągnie podobny przebieg. Cała operacja to koszt porównywalny w wymianą rozrządu i spokój na 100 tys. km.

Co będzie jeżeli nie wymienimy panewek w odpowiednim czasie?

Skutki mogą być tragiczne dla silnika – zatarta panewka obraca się w korbowodzie uszkadzając go w związku z czym istnieje konieczność demontażu oraz szlifowania wału korbowego. Z naszego doświadczenia wynika, że znacznie częściej dochodzi do kompletnego zniszczenia silnika zgięty korbowód, uszkodzony kadłub, a w konsekwencji – konieczność wymiany na inny.

wymiana panewek renault warszawa

Panewki z Renault Megane III silnik 1,9 dCi, rok produkcji 2012 przebieg 130 tys. km.

Renault zastosowało w silniku 1,5 kilka wersji panewek w związku z tym trudno jest je dobrać i zakupić je wcześniej, gdyż producent przewidział kilka szerokości panewek, dostępne są również ponadwymiarowe do wałów po szlifie.

Renault wypuszczając na rynek zmodernizowany silnik 1,9 dCi, o mocy 131 kM, np. w Megane III ulepszył nieco silnik, jednak po przebiegu 150 tys. km zauważyliśmy mocne zużycie panewek korbowodowych. W związku z czym również zalecamy profilaktyczną wymianę.

Jak oszczędzić na wymianie panewek?

Przy tego typu naprawie konieczna jest wymiana oleju w silniku, dlatego zalecamy wymianę panewek zgrać w czasie z przeglądem olejowym.

Regeneracja FAP

dpf-fap regeneracja renault peugeot citroen warszawaFiltr cząstek stałych charakterystyczny dla koncernu PSA (Citroen i Peugeot) nosi nazwę FAP i cechuje się wykorzystaniem specjalnego dodatku do paliwa obniżającego temperaturę spalania sadzy. FAP ma ograniczoną żywotność, która w zależności od jego generacji wynosi od 80 do 180 tys. km. Po tym dystansie producent zaleca jego wymianę. Poza tym co 60, 80 lub 100 tys. km trzeba uzupełniać dodatek do paliwa.

Zaletą FAP-a jest zdolność do skutecznego wypalania nawet w mało korzystnych warunkach, np. podczas jazdy miejskiej. Dopóki wszystko działa poprawnie, użytkownik praktycznie nie zauważa obecności filtra.

Teoretycznie wiadomo, kiedy należy się spodziewać wydatków związanych z FAP-em. W praktyce jednak na jego żywotność wpływ ma wiele czynników i tak naprawdę tylko osoba, która kupiła nowy samochód, wie mniej więcej kiedy może być konieczna wymiana filtra.

Jeśli kupujemy używane auto z filtrem bez wiarygodnej dokumentacji serwisowej właściwie w każdym momencie możemy być zmuszeni do jego wymiany lub uzupełnienia dodatku. Najprostszym wydaje się usunięcie kłopotliwego filtra. Niestety, nie jest to takie łatwe. Gdyż:

  • Jest to niezgodne z prawem – auto nie spełnia parametrów homologacyjnych i w razie kontroli policja ma prawo zabrać dowód rejestracyjny.
  • Filtr jest elementem skomplikowanego systemu i beztroskie usunięcie go spowoduje wiele błędnych sygnałów docierających do komputera, który w konsekwencji zarządzi tryb awaryjny. Oczywiście, po odpowiedniej modyfikacji oprogramowania silnik może pracować normalnie, „zapominając” o tym, że kiedykolwiek współpracował z filtrem cząstek stałych – koszt takiej usługi waha się od 800 do 1800 zł.
  • Usunięcie FAP-a może nawet nieco poprawić dynamikę auta, ale spowoduje, że z wydechu podczas przyspieszania znów będą wydobywać się czarne spaliny.
  • Jeśli filtr ma już małą drożność i komputer nie może go oczyścić (wypalić), na wyświetlaczu pojawi się informacja o nieprawidłowym działaniu systemu oczyszczania spalin, a silnik traci moc. W takiej sytuacji należy zgłosić się do warsztatu, który powinien podjąć próbę wypalenia filtra w trybie serwisowym. Nie uda się to, gdy filtr jest już napełniony popiołem.

Poniżej zdjęcia usługi wykonanej w naszym serwisie przed i po.

czyszczenie filtra cząstek stałych renault peugeot citroen warszawa

Zdemontowany filtr

fap

Zanieczyszczony filtr cząstek stałych

wypalanie filtra cząstek stałych renault peugeot citroe warszawa bemowo

zregenerowany

 

 

 

 

 

 

Jeśli stało się to o wiele wcześniej niż jego planowana trwałość,

  1. po 40 tys. km od poprzedniej wymiany, przyczyn należy szukać poza filtrem cząstek stałych.
  2. Jednym z powodów może być skrajnie niekorzystny styl jazdy, przyczyniający się do szybkiego napełnienia filtra cząstek stałych. Najmniej sadzy odkłada się podczas jazdy w trasie (wyższa temperatura sprzyja naturalnemu wypalaniu), najwięcej jednak podczas stania w korkach i jeździe w warunkach miejskich.
  3. Żywotność FAP-a skraca też zły stan silnika spalanie dużych ilości oleju, choćby z powodu zużytej turbiny, powoduje szybsze zapchanie filtra cząstek stałych.
  4. Uszkodzeniu mogą ulec również elementy ściśle związane z FAP-em. Dość często zawodzi czujnik różnicy ciśnień, czasami psuje się czujnik otwarcia wlewu paliwa lub pompa podająca dodatek. Jednak każdy z tych elementów jest elektronicznie nadzorowany i w razie awarii komputer wyświetli stosowny komunikat. Niestety, często zostaje on zignorowany przez kierowcę.
  5. Czasami zdarzają się też przypadki mechanicznego uszkodzenia zbiornika  z dodatkiem do paliwa. Niestety, w wielu modelach jest on nisko umieszczony.

Uwaga!

Do aut z FAP-em nie należy tankować małych ilości paliwa, gdyż komputer może tego nie zauważyć i nie uzupełnić dodatku, co grozi szybszym zapchaniem filtra cząstek stałych. Filtr, w którym zbiera się sadza, montowany jest za katalizatorem.

W zależności od stylu jazdy, średnio co kilkaset km, zebraną w nim sadzę trzeba wypalić.

O zapełnieniu FAP-a informuje czujnik różnicy ciśnień oraz analiza składu spalin.

Mimo dodatku do paliwa niekiedy silnik musi sztucznie podnieść temperaturę spalin. W tym celu wtryskiwane jest dodatkowe paliwo – spala się w kolektorze wydechowym – powietrze kanałem bocznikowym omija intercooler, a komputer może włączyć np. ogrzewanie tylnej szyby. Wszystko po to, by zwiększyć obciążenie silnika i temperaturę spalin.

Nowa siedziba firmy

Nowy warsztat, to nowe możliwości. Szybsza i sprawniejsza obsługa oraz więcej stanowisk naprawczych. Dlatego już od września zapraszamy Państwa w nowe miejsce. Obiekt mieści się zaledwie 700 metrów od Szeligowskiej w kierunku południowym, należy skręcić tuż przed przystankiem autobusowym w lewo i jechać 600 metrów prosto. W celu ułatwienia dojazdu poniżej pokazujemy interaktywną mapę dojazdu. Zapraszamy do korzystania. Postaramy się ułatwić dojazd strzałkami kierującymi, a w razie trudności z miłą chęcią pokierujemy telefonicznie.

Szeligi, ul. Bukowa 14

reno max ul. Bukowa 14, Szeligi

Wymiana pierścieni silnika

Laguna trzeciej generacji

wymiana pierścieni silnika renault peugeot citroenCo sprawia, że należy wymienić pierścienie silnika? Kiedy najlepiej to zrobić? Praktyczne porady poniżej.

Laguna III jest dobrze dopracowana od strony technicznej, a standardowe silniki nie sprawiają większych problemów, zdarzać się jednak mogą usterki sugerujące, że może nam pomóc tylko wymiana pierścieni silnika.

Oczywiście jeżeli zadbamy o regularne przeglądy okresowe i wymiany olejów. Pilnujmy również terminów i przebiegów do wymian paska rozrządu pracujących w rozrządach silników benzynowych. Zwróćmy baczną uwagę na możliwość obrócenia się panewek, które to zalecamy zapobiegawczo odpowiednio wcześnie wymienić, tak po przejechaniu około 150 tysięcy kilometrów (więcej o wymianie panewek tutaj)

 

Na szczególną uwagę zasługuje silnik benzynowy Nissana 2,0 TCe

początkowo z powodu zwiększonego zużycia oleju około 1 litra na 1 tys. km. Przyczyną jest zmodernizowany silnik Nissana, w którym zamiast standardowych pierścieni zamontowano dużo cieńsze. Anomalie zaobserwowaliśmy w silniku M4R po przejechaniu około 170 tys. Takie pierścienie o prawidłowych parametrach mają za zadanie ograniczać zużycie oleju i odprowadzają ciepło wytworzone podczas spalania. Najczęstsze awarie pierścieni to wytarcie wskutek długotrwałej eksploatacji lub pęknięcia.

Przy wymianie pierścieni

konieczna jest wymiana oleju, uszczelniaczy i rozrząd. Należy zdemontować głowicę silnika, wymontować tłoki z cylindrów, zdemontować zużyte pierścienie i zamontować nowe.  Na koniec pozostaje montaż tłoków i głowicy silnika.

Poniżej kilka zdjęć z wymiany pierścieni silnika

wymiana pierścieni silnika Laguna

wymiana silnika renault peugeot citroen warszawa

remont silnika peugeot warszawa  wymiana pierścieni silnika renault warszawa

Budowa siedziby firmy

Z początkiem maja 2016 roku rozpoczęliśmy długo wyczekiwaną budowę własnej siedziby. Działka mieści się zaledwie 700 metrów od Szeligowskiej 29 w stronę południową.

Zaplanowana została hala warsztatowa na 8 stanowisk naprawczych. Serwis pomieści sześć podnośników na samochody do 3,5 tony, oraz dwa na samochody dostawcze. Wysokość bram będzie pozwalała na wjazd samochodów do wysokości 3,8 m, także spokojnie zmieścimy auta dostawcze z plandeką. Dla wygody pracowników oraz Klientów wybudowaliśmy duży murowany budynek socjalno – biurowy, na parterze znajduje się biuro obsługi, oddzielona wygodna poczekalnia oraz toaleta dla niepełnosprawnych. Natomiast na górze znajdują się pomieszczenia biurowe, kuchnia oraz szatnie i umywalnie dla pracowników. Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z budowy.

Serwis klimatyzacji nowe wytyczne

kliMWażna informacja dla Klienta
OBSŁUGA KLIMATYZACJI

Zgodnie z art. 36.1 ustawy z dnia 15.05.2015 o substancjach zubożających warstwę ozonową oraz o niektórych fluorowanych gazach cieplarnianych (Dz. U. z 2015 poz. 881), w przypadku stwierdzenia wycieku czynnika chłodniczego z systemu klimatyzacji, w ilości odbiegającej od normalnej, warsztat jest obowiązany przed napełnieniem systemu, dokonać jego uszczelnienia.

Wyciek w ilości odbiegającej od normalnej oznacza wyciek w skali roku 40 g czynnika dla systemu pojedynczego parownika i 60 g czynnika dla systemu podwójnego parownika. System podwójnego parownika oznacza system, w którym w układzie klimatyzacji zainstalowany jest skraplacz w komorze silnikowej oraz minimum dwa parowniki w pojeździe, natomiast system pojedynczego parownika – każdy inny system parownika w pojeździe silnikowym niż system podwójnego parownika.

Dla zwykłego użytkownika samochodu z klimatyzacją oznacza to tyle, że po wykryciu większego ubytku czynnika chłodniczego należy poszukać usterki i uszczelnić system klimatyzacji. Wszystko dla dobra naszego środowiska.

Po co mi nowe opony

IMG_7456Kiedy czas na zakup nowych opon?

Decyzję o zakupie nowych opon podejmujemy raz na długi czas, wymieniamy je właściwie tylko wtedy gdy się bieżnik ulegnie zużyciu, lub opona zostanie uszkodzona. Czy zwracałeś kiedykolwiek uwagę na wiek opony? Czy wiesz, że nawet odpowiednia głębokość bieżnika nie zapewni utrzymania dobrej przyczepności podłoża, jeżeli opona jest za stara.

Opony starzeją się nawet jeśli nie są używane lub są używane sporadycznie. Kluczowe znaczenie przy szacowaniu ile jeszcze opony będą nam służyć mają różne czynniki takie jak: temperatura, konserwacja, warunki przechowywania i użytkowania, obciążenie, prędkość, ciśnienie oraz styl jazdy. Dlatego też, regularnie sprawdzajmy stan opon pod katem wszelkich zmian starzeniowych i zmęczeniowych gumy, pęknięć, deformacji na zewnętrznych obszarach bieżnika. Pamiętajmy również o kole zapasowym.

W jaki sposób samodzielnie możemy ocenić wiek opony?
Na zewnętrznej części opony widnieje duża liczba znaków i opisów. Na potrzeby sprawdzenia wieku opony szukamy oznaczenia DOT jest to kod identyfikacyjny nazwy Departamentu Transportu (Department of Transport) informuje użytkownika, że ogumienie może być sprzedawane w Stanach Zjednoczonych. Oczywiście, jeśli nie jest one skierowane na amerykańskie rynki zbytu, ten skrót nie będzie obecny. Po nim znajdują się kolejne oznaczenia wskazujące na zakład oraz państwo, w którym ogumienie powstało, jak również informacje konstrukcyjne na jego temat. Na samym końcu (4 cyfry) możemy odczytać tydzień oraz rok wyprodukowania opony. Przykładowo 4713 będzie wskazywało, że powstała ona w 47 tygodniu 2013 roku.
opona DOT1Zachęcamy do samodzielnej kontroli wieku opony.

Jak wygląda taki numer DOT zdjęcie obok.

Czołowy producent opon Michelin jak i Bridgestone zalecają po pięciu latach użytkowania, poddawać opony regularnej kontroli przynajmniej raz w roku. W razie konieczności należy kierować się zaleceniami producenta pojazdu odnośnie wymiany opon pierwszego wyposażenia. Jako środek ostrożności należy przyjąć, że opony używane przez co najmniej 10 lat po dacie produkcji powinny być wymienione na nowe, nawet jeżeli wydają się być sprawne i nadające się do użytku, a ich stopień zużycia nie osiągnął granicy dopuszczanej przez przepisy.

Zabezpiecz bagaż przed podróżą

Zabezpiecz bagaż przed podróżą. To może uratować Ci życie!

W wypadkach drogowych w 2014 roku śmierć poniosło 3 202 osób, a rannych zostało 42 545 osób. Część ofiar zginęło lub doznało obrażeń w wyniku braku dbałości o odpowiednie zapakowanie bagaży oraz zabezpieczenie innych przedmiotów przewożonych w samochodzie. Dlaczego rozsądne lokowanie pakunków jest ważne?

Kierowcy i pasażerowie nie są świadomi, jak wielkim zagrożeniem dla ich życia i zdrowia mogą być nawet drobne, niezabezpieczone przedmioty. Konsekwencje mogą wystąpić już przy niewielkich prędkościach.

Przedmioty, które są niezabezpieczone, w momencie uderzenia nabierają prędkości. Zwykły telefon w momencie uderzenia w przeszkodę z prędkością 50 km/h, zwiększy swoją masę do 5 kg, a zwykła 1,5-litrowa butelka wody będzie ważyła około 60 kg. Uderzenie takim przedmiotem na pewno nie pozostanie bez konsekwencji. Może się również zdarzyć, że przedmioty te przemieszczą się w samochodzie tak, że będą nam utrudniały albo uniemożliwią dalsze skuteczne kierowanie pojazdem.

Butelka z wodą, termos, telefon, laptop, jeśli wpadną pod nogi kierowcy, mogą zablokować możliwość operowania pedałami i w ten sposób reagowania na sytuację drogową. Przedmioty mogą nam zaszkodzić nie tylko w przypadku zderzenia, ale również w przypadku innego gwałtownego manewru np. hamowania, skręcenia.

„Podczas podróży powinniśmy dbać o to, by każdy pasażer i każda rzecz w samochodzie miały swoje miejsce. Podróżni powinni być zapięci pasami, a przewożone rzeczy ułożone w takich miejscach, które uniemożliwią im przemieszczanie. Powinniśmy wykorzystać do tego bagażnik, pamiętając o prawidłowym jego zapakowaniu. Drobne przedmioty najlepiej umieścić w schowku. Butelkę wody zamiast przewozić na siedzeniu, połóżmy w miejscu przygotowanym przez producenta samochodu.

pasy dla psaPod żadnym pozorem nie przewoźmy w samochodzie zwierząt, bez odpowiedniego ich zabezpieczenia. Nasz pies, siedzący luzem na tylnej kanapie, podczas nagłego hamowania z prędkości 50 km/h, „poleci” na kierowcę i pasażera ze zwiększoną o 40 razy swoją masą. Zrobi krzywdę nie tylko sobie, ale i innym obecnym w samochodzie.

Do każdego przejazdu przygotowujmy się bardzo starannie. Najwięcej wypadków jest na krótkich trasach – tam, gdzie czujemy się najbezpieczniej i bagatelizujemy niebezpieczeństwo. Przewidujmy to, co będzie się działo w samochodzie w przypadku nagłego hamowania, a nawet dachowania. Działajmy z wyobraźnią.

Co mamy dla firm

Profesjonalny, niezależny warsztat samochodów firmowych Renault, Peugeot, Citroen, Dacia. Jesteśmy doskonałą alternatywą dla serwisów autoryzowanych, cena roboczo-godziny jest około 50 % tańsza, a jakoś naprawy i wiedza o samochodach dostawczych porównywalna.

Do nas zawsze się dodzwonisz, stąd podajemy tylko numer komórkowy, abyś zawsze miał z nami kontakt.

Zapraszamy do sprawdzenia naszych umiejętności i wiedzy.
Zadzwoń 509-960-242 lub przyjedź.
 
Co możemy dla Ciebie zrobić?
  1. Montujemy doskonałej jakości, tylko sprawdzone zamienniki, bądź oryginalne polecane przez producentów samochodów części.
  2. Klienta firmowego zawsze traktujemy priorytetowo.
  3. Przyjmujemy pojazd do naprawy poza kolejnością, diagnozujemy samochód oraz przystępujemy do naprawy w możliwie najkrótszym czasie.
  4. W razie potrzeby raportujemy na bieżąco stan techniczny pojazdu.
  5. Standardowo wystawiamy faktury z odroczonym terminem płatności.
  6. Oferujemy atrakcyjne upusty na olej, części zamienne, robociznę i zakup opon.
  7.  W celu zapewnienia najlepszego komfortu zapewniamy bezpłatną usługę dodatkową door-to-door (odbierzemy samochód do naprawy z określonego miejsca, a po wykonaniu usługi dostarczymy go pod wskazany adres, wraz z fakturą).
W celu uzyskania szczegółowych informacji bądź wyceny usług
prosimy o kontakt mailowy bądź telefoniczny.
 
Serdecznie zapraszamy do współpracy!

Przegląd przed zakupem

Chcesz kupić samochód, a nie znasz się na motoryzacji lub nie jesteś pewny swojego wyboru?

Wykonamy dla ciebie przegląd przed zakupem Renault Peugeot Citroen?

Jesteśmy po to aby pomóc. Sprawdzimy pojazd od strony technicznej, stan karoserii, silnika, hamulców, zawieszenia. Zbadamy grubość warstwy lakieru, przede wszystkim czy jest wszędzie taka sama.

Przegląd przed zakupem Renault Peugeot CitroenJeśli nie – oznacza to, że samochód był lakierowany, a więc uległ wypadkowi. Pojedziemy na jazdę próbną, to bardzo ważny sprawdzian samochodu. Może powiedzieć więcej o pojeździe niż najlepsza nawet ekspertyza na papierze. Nasi klienci wspomagając się naszym serwisem w weryfikacji samochodów przed kupnem, często mają możliwość zmniejszenia samej ceny zakupu o koszt wymiany części.

Przegląd przed zakupem Renault Peugeot Citroen kosztuje 123 zł. i zajmuje około godziny.

Jeżeli nie masz czasu i okazji wykonać przegląd przed zakupem sprawdź koniecznie:

Czy numery VIN są takie same, jak podane w dowodzie rejestracyjnym – nieczytelne mogą świadczyć o tym, że ktoś próbował je zacierać (auto może być kradzione). Od 2014 roku można sprawdzić historię pojazdu i faktyczne przebiegi pod tym linkiem.

Domagaj się dokumentów pojazdu i sprawdź, czy są autentyczne. Samochody wyprodukowane po 1999 roku powinny mieć kartę pojazdu z wymienionymi właścicielami (jeśli było ich kilku, to może znaczyć, że z autem jest coś nie tak), dowód rejestracyjny z wpisem o aktualnym przeglądzie technicznym i ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej (OC). Zapytaj też – choć to nie jest obowiązkowe – o książeczkę serwisową. Znajdziesz w niej zapisy o ewentualnych naprawach.

Jeśli kupujesz auto od osoby prywatnej

– sprawdź, czy w świetle dokumentów jest jego właścicielem lub jeśli jest pełnomocnikiem właściciela – czy ma akt pełnomocnictwa. No i czy jest on wystawiony do sprzedaży tego samochodu, który właśnie chcesz kupić. A także – czy właściciel żyje. Zdarza się bowiem, że pełnomocnik, np. druga żona, sprzedaje samochód po śmierci męża, a wtedy nie ma do tego prawa, bo pełnomocnictwo wygasa wraz ze śmiercią tego, kto je udziela.

Zawrzyj umowę na piśmie – powinna zawierać informacje o marce i typie samochodu, numer VIN, rok produkcji, dane sprzedającego i kupującego, a także sposób wydania i odebrania auta. Jeśli w samochodzie jest wyposażenie dodatkowe – nie zapomnij ustalić wcześniej, czy sprzedający wliczą je w cenę auta.

Targuj się – cena jest zwykle zawyżona, by kupujący miał satysfakcję, że coś „urwał”. Sprzedawcy, podając cenę, na ogół biorą to pod uwagę.

Jazda próbna przy zakupie auta. Na co zwrócić uwagę?

1. Podczas jazdy to Ty prowadzisz samochód, a nie właściciel. On może jedynie wyprowadzić pojazd na mniej ruchliwą drogę, ale później prowadzisz Ty.

2. Taka jazda próbna, żeby dała Ci jakieś wyobrażenie o aucie musi trwać co najmniej pół godziny i odbywać się w różnych warunkach drogowych. Musisz mieć możliwość sprawdzenia jak auto przyśpiesza na jedynce, dwójce itp. jak hamuje, jaka jest widoczność do przodu do tyłu na boki, czy siedzenie jest wygodne i jak głośny jest silnik.

3. Podczas takiej jazdy nie włączaj radia cwani sprzedawcy często włączają głośno muzykę w tych autach, w których silnik głośno pracuje.

4. Nie krępuj się pytać sprzedającego o wszystkie sprawy, nawet te najprostsze do czego służą przełączniki, jakie jest średnie spalanie.

5. Jeśli masz rodzinę jazdę próbną przeprowadź z dziećmi i żoną. Niech dokładnie obejrzą samochód i sprawdzą jak się jeździ.

Powodzenia!

P.s

Jeżeli to jednak za dużo wykonamy dla ciebie przegląd przed zakupem Renault Peugeot Citroen, zadzwoń wcześniej i umów się tel. 509-960-242.

Polerowanie lamp

Plastikowe lampy samochodowe łatwo ulegają zniszczeniu poprzez porysowania są również podatne na szkodliwe działanie chociażby promieni słonecznych czy środków nie przeznaczonych do mycia samochodów. Zniszczone lampy nie wyglądają łanie i dodają lat samochodowi, istnieje również problem z widocznością podczas jazdy po zmroku.

Przez ten właśnie dosyć częsty problem uruchomiliśmy usługę polerowanie reflektorów. Zapraszamy na odnowienie zniszczonych lamp, co znacznie poprawi ich skuteczność działania i polepszy wygląd całego auta.

Proszę spojrzeć jak wygląda lampa w Renault Clio/Thalia przed polerowaniem i po usłudze.
polerowanieclio